Vinařství rodiny Buriánkovy
Vinařství se nachází v malebné jihomoravské obci Hlohovec spadající do mikulovské vinařské podoblasti.
Filozofií vinařství je produkce vysoce kvalitních vín s příjemně šťavnatou kyselinkou, typickou pro jižní Moravu. Vína okouzlí svou čistotou, vůní a celkovou harmonií. Výroba je založena na šetrném zpracování dobře vyzrálých hroznů z vlastních vinohradů o celkové výměře 8 ha v Hlohovci a ve Valticích. Po celý rok zajišťujeme maximální péči a přírodě šetrnou ochranu révy. Zaměřujeme se na vína v kategoriích bílé, růžové a červené dle barvy a podle zbytkového cukru na suché, polosuché, polosladké a sladké. Sortiment doplňuje jemně perlivé víno s označením Frizzante a vína, která zrála v nových dubových sudech.
Vinařství Rodiny Buriánkovy vzniklo oficiálně v roce 2007, ale pěstování révy a výroba vína má u Buriánků mnohaletou tradici. Původní vinný sklep byl postaven v roce 1969, kdy se "stařeček" Jaroslav Buriánek začal vinařstvím zabývat. Poté pomyslnou štafetu převzal jeho syn, Jaroslav Buriánek starší a své zkušenosti a lásku k vínu předal svým dvěma synům. Starší Pavel je jedním z předních enologů v České republice a mladší Jaroslav se svým otcem následně založili Vinařství Rodiny Buriánkovy. Od roku 2018 je provoz umístěn v nové, moderní, klimatizované hale, která poskytuje vínu perfekní zázemí.
Řízené degustace
Součástí vinařství je pořádání řízených degustací s následným "samostudiem". Dozvíte se řadu zajímavých informací, ať už o vinařství, výrobě vína, zpracování hroznů nebo pěstování révy vinné. V neposlední řadě Vám náš zkušený someliér a zároveň lektor someliérství - Jiří Sup, prozradí příběhy týkající se vzniku Lednicko-Valtického areálu a knížecího rodu Liechtenstein.
- Řízená degustace se studeným občerstvením (12 vzorků vína s následným posezením a studeným rautem) 700,- Kč bez DPH za osobu. Minimálni počet 8 osob. Menší skupinky po předchozí dohodě.
- Řízená degustace se studeným a teplým občerstvením 900,- Kč bez DPH za osobu, teplé jídlo zahrnuje pečená žebra na medu, mix kuřecích a vepřových řízků, bramborový salát nebo pečené brambory, zeleninu a pečivo
- Degustace na přání klienta, cena dohodou dle konzumace a času
- Exkurze vinařským provozem s odborným výkladem a degustací pěti vín 250,- Kč bez DPH za osobu, délka cca. 60 min.
- "Vínovýlet" - vyjížďka pohodlným automobilem s degustací vín u vybraných památek LVA a exkurzí do vinařství a vinohradu, cena dohodou dle konkrétního zadání a počtu účastníků, ideální pro čtyři až osm osob.
Archiv
Vinný archiv se nachází pod penzionem na Šulaperku, kde se bylo původní vinařství. Od roku 2021 slouží k pořádání degustací pro naše hosty. Jsou zde uložena nejstarší vína našeho vinařství, která lze po předchozí dohodě také ochutnat. Archiv lze považovat za pomyslný chrám vína, jehož prostředí umocňuje zážitek z ochutnávání vybraných vín. Degustační sklep také dvakrát využila pro natáčení České televize. Vidět nás můžete v pořadu Všechno, co mám ráda v létě a v programu Krajinou vína v dílu o odrůdě Sylvánské zelené.
Vinařství
Nová výrobní hala splňuje veškeré požadavky na výrobu vysoce kvalitního vína. Zde zpracováváme hrozny z našich vinohradů. Provádí se zde lisování, odkalení moštu, kvašení, školení i lahvování vína. Technologicky je prostor na velmi vysoké úrovni. Vybaven je nejen řízeným kvašením, ale i peristaltickým čerpadlem, plachetkovým filtrem, novými dřevěnými sudy a vlastní plnící linkou. Tu lze nastavit na použití korkových zátek i na láhve se šroubovým uzávěrem.
Vinohrady
Ročník 2021 byl z pohledu vinohradnictví opět náročný, ale nakonec příznivý. Zkraje roku jsme se potýkali s pozdním nástupem vegetace a nižšími teplotami. Na sklonku června pak naše vinice v blízkosti Valtic zasáhlo silné krupobití. Jeho následky se projevily menším výnosem a hlavně velkým poškozením jednoletých letorostů. Naštěstí přišel příznivý podzim a hrozny dozrály do vysoké kvality. Lze tedy očekávat velmi kvalitní, dobře pitelná vína, která budou k ochutnání už na přelomu jara a léta.